Väestönsuojan koneet ja laitteet ovat kestäviä, mutta joskus ilman huoltoa olleet laitteet saattavat mennä rikki. Varaosia ei juurikaan saa kaupasta. Vaihtoehto kalliille laiteuusinnoille saattaa olla ammattilaisten tekemä korjaus. Kustannus voi olla jopa kymmenen kertaa pienempi, kuin uusien laitteiden hankkiminen.
Mikä tekniikka väestönsuojassa on erityisen alttiina rikkoutumiselle?
Tässä kirjoituksessa emme juurikaan käsittele laitteiden rikkoutumiseen johtaneita syitä. Näkökulma on ennemminkin siinä mitä voidaan tehdä, kun oman taloyhtiön tai työpaikan väestönsuoja on huonossa kunnossa ja parannusta halutaan kustannukset huomioiden.
Eniten ruostumiselle ja syöpymiselle alttiina on viemärin padotusventtiili. Tämän venttiilin housuissa oleminen ei käy kateeksi. Pitää olla vuosia tai vuosikymmeniä toimettomana kosteissa ja likaisissa olosuhteissa, kunnes yhtäkkiä on kyettävä toimimaan moitteettomasti. Padotusventtiilin tehtävä on sulkea viemäri mikäli väestönsuojaa on pystyttävä käyttämään ns. sulkutilassa. Toimiva venttiili tarvitaan myös, kun suojaan tehdään tarkastus ja tiiveyskoe. Padotusventtiilejä on mahdollista korjata valmistamalla niihin soveltuvat uudet varaosat.
Case: kerrostalon väestönsuoja
Teimme hiljattain tarkastuksen ja tiiveyskokeen 1970-luvun väestönsuojaan, jonka padotusventtiili oli ruostunut umpeen. Venttiilin kierretappi oli silminnähden pilalla. Sen kierteet olivat hävinneet lähes kokonaan. Venttiilikaivo oli sellainen, että uuden venttiilin vaihtaminen olisi vaatinut betonin piikkaamista, suojauksien tekoa ja uutta betonivalua, jotta venttiiliä olisi päästy vaihtamaan. Sovimme yhdessä asiakkaamme kanssa, että kunnostetaan vanha padotusventtiili toimivaksi. Venttiiliin luistiin valmistettiin uusi kierretappi sekä puhdistettiin kauttaaltaan ruosteesta. Lopuksi venttiili käsiteltiin ruostesuojamaalilla. Kunnostettu osa käytiin palauttamassa väestönsuojaan ja sen toimivuus varmistettiin. Lopputulos oli hyvä ja venttiili palvelee huollettuna kiinteistön elinkaaren loppuun saakka. Kustannus oli murto-osa uuden vaihtamiseen verrattuna. Onnistunut hanke siis.
Toinen yleinen vika löytyy väestönsuojapuhaltimesta eli laitteesta, jolla suojaan otetaan ilmaa ulkoa. Tyypillisiä ongelmia ovat kytkimen tai puhaltimen sisällä olevan rattaan rikkoutuminen. Korjaaminen säästää taloyhtiön lompakkoa tuhansilla euroilla ja on myös ympäristöystävällinen valinta. Myös suojapuhtaltimien varaosia voidaan valmistaa. Usein tehdasvalmisteisten varaosien saaminen onkin mahdotonta.
Tutustu väestönsuojan laitteiden korjauspalveluihin ja katso hinnat täältä: https://www.kata.fi/vaestonsuojan-laitteiden-korjaus
Mikäli haluat kuulla lisää väestönsuojien laitteiden korjauksista, ole yhteydessä Kata Safetyn asiantuntijaan: