Toimitusjohtajana muistan asioiden moninaisuuden ja tapahtumien nopeuden. Elettiin vuotta 2019. Pöydällä oli monta asiaa pohdittavaksi: toimitilakysymys, tuotekehityksen tarve, hallittu kasvu, rekrytoinnit. Rinnalla kulkivat henkilöstö, päivittäiset asennukset ja kokoonpanot, myyntityö, talouden seuranta, yrityksen brändin kehittäminen, viestintä. Yrityksen sisällä asioista on aina puhuttu, osakkaiden kesken montaa pohdittu, konsulttien osaamistakin hyödynnetty. Jotakin tuntui kuitenkin puuttuvan.
Työsuman purkamisessa yrittäjällä on karkeasti kaksi toimintalinjaa: 1) Aika on kortilla, jätetään se kasvun höntyily, turistaan tarvittavat aamun kahvipöydässä ja jatketaan entiseen malliin. 2) Sitoudutaan tulevaisuuteen ja otetaan härkää sarvista. Hankitaan käsillä olevaan kehitysloikkaan ulkopuolista osaamista ja näkemystä, yrittäjälle/toimitusjohtajalle pomo.
Ensin mainitulla toimintatavalla hommat tuppaavat lähinnä taantumaan. Katassa valittiin jälkimmäinen etenemistapa. John Deere Forestry Oy:n tehtaanjohtajana ja Mantsinen Groupin toimitusjohtajana pitkän uran tehnyt Martti Toivanen nimitettiin Katan hallituksen puheenjohtajaksi vuonna 2020. Kata tarvitsi osaamista ja näkemystä talousasioihin, sillä tulevaisuuden rakentaminen edellytti investointeja. Päätös ulkopuolisesta hallitusammattilaisesta oli oikea; hallituksen puheenjohtajan talousosaaminen on ollut meille voimavara.
Vuoden 2021 alussa hallituksen toiseksi ulkopuoliseksi jäseneksi nimitettiin Jouni Pitko. Pitkän uran kansainvälisessä liiketoiminnassa luonut Jouni toi firmaan sitä, mitä seuraavaksi tulisimme tarvitsemaan – vahvuutta myynnin konseptointiin ja kansainvälistymistavoitteisiin.
Kauppakamarin tuoreen hallitusbarometrin mukaan enemmistöllä pienimmästä, 1– 9 työntekijän yrityksistä ei ole hallituksessa ulkopuolista jäsentä. Kuka karttaa mistäkin syystä. ”Ilmankin on pärjätty, miksi ottaa ketään ulkopuolista syynäämään firman tekemisiä.” ”Ulkopuoliset ei meidän toimialasta mitään ymmärrä.” ”Rahan tuhlaamista.”
Aktiivinen hallitustyöskentely antaa omalle tekemiselleni raamit
Joillekin hallitus on muodollisuus, Katalle se on tärkeä osa johtamisjärjestelmää. Selvä se, että sitä mukaa kun yritys kasvaa ja kehittyy, hallituksen jäseniltä edellytetään erilaista osaamista. Siksi jäsenyydet eivät ole ikuisia, vaan tarpeen mukaan muokkautuvia. Oikeanlainen työkalu firman tulevaisuutta rakentavassa työkalupakissa. Kata Safetyssä tarvitaan seuraavaksi teknologian kaupallistamisen osaamista. Seuraavan hallitusjäsenemme rekryilmoitus onkin jo mietinnässä.
Hallitusjäsen valintamotiiveja voi olla monia muitakin – esimerkiksi laatu, vastuullisuus, tietyn markkina-alueen tunteminen. Kymmenen hengen firmaa johdetaan eri tavalla, kuin sata henkeä työllistävää yritystä. Hallituksessa henkilöstöhallinnon osaamisesta on kasvun portailla todennäköisesti hyötyä.
Hallituksen keskeisin tehtävä on sparrata yrityksen johtoa, tukea muutosten ja strategisten hankkeiden läpiviennissä sekä vahvistaa yritykselle tärkeitä osaamisalueita. Tavoitteena on yrityksen menestyminen ja tulevaisuus. Aktiivinen hallitustyöskentely antaa omalle tekemiselleni raamit. Kun toimitusjohtaja on vastuussa tekemisistään hallitukselle, hallituksen kokouspäivämäärä kalenterissa pakottaa mukavasti viemään asioita eteenpäin. Tekeminen jäntevöityy.
Jatkossa jälleen lisää mietteitäni hallitustyöskentelystä. Lue myös edellinen aiheeseen liittyvä blogini Tietoinen valinta.
Janne Rahunen
Kirjoittaja on Kata Safety Oy:n toimitusjohtaja, joka arvostaa osaavia ja vuorovaikutustaitoisia hallitusjäseniä, ei jees-henkilöitä.