Turun yliopistosairaalan tulipalo 2. syyskuuta 2011. Kolme sairaalan henkilökuntaan kuulunutta sairaalahoitoon, evakuoituja potilaita liki 180. Palo aiheutti noin 17,5 miljoona euron taloudelliset vahingot. Oikosulusta syttynyt palo levisi rakennuksen sähkökanavassa, jossa kulki nipuittain sähkökaapeleita.
Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi kommentoi onnettomuutta tuoreeltaan todeten, ettei Turun sairaala ole palokatkoihin liittyvien puutteiden ja ongelmien kanssa yksin. OTKESin johtaja kuvaili talojen seiniin, kattoihin ja lattioihin puhkaistavien läpivientien tiivistämiseen liittyviä puutteita yleisiksi.
Palokatko on yleisnimitys osastoivien rakennusosien läpivientien tiivistämiselle palo-osastointia vastaavaksi kokonaisuudeksi. Palokatkojen palotekniset ominaisuudet rajoittavat palon ja savun leviämistä osastoivien rakennusosien läpivientien kautta. Paloteknisiä ominaisuuksia ovat esim. tiiviys, eristävyys ja palonkestävyysaika. Rakennusmääräykset edellyttävät, että läpiviennit tiivistetään palonkestäviksi.
”Rikotut palokatkot eivät täytä niille asetettuja vaatimuksia”
Terveyden ja hyvinvoinninlaitos listasi sittemmin Turun sairaalapalon riskitekijöitä. Palo-osastointi ei toiminut. Todellisuudessa palokatkoja ei ollut ja palo pääsi leviämään seuraavaan kerrokseen läpivientien kautta.
Vuonna 1938 rakennettuun sairaalarakennukseen oli ajan saatossa tehty useita korjauksia. Muutostöissä oli luotettu siihen, että urakoitsijat tekevät palo-osastojen läpiviennit huolellisesti. Kunnossapito oli reaktiivista perustuen korjaamiseen.
Turvallisuuden parantamiseksi Onnettomuustutkintakeskus suosittaa, että hoito- ja huoltolaitoksilla tulisi olla rakenteellisen turvallisuuden osa-alueet ennakoiva kunnossapito-ohjelma. Kata Safetyn ammattilaisina suosittelemme ennakointia ihan kaikille. Erityisesti teollisuus- ja liikekiinteistöissä tehdään rakennuksen elinkaaren aikana paljon muutostöitä. Samalla kiinteistön palokatkoja rikotaan. Rikotut palokatkot eivät täytä niille asetettuja vaatimuksia.
Pahimmillaan vialliset palokatkot voivat päästää tulen ja savukaasut leviämään palo-osastosta toiseen. Toden totta paljon on vielä tehtävää – valistettavaa, neuvottavaa, autettavaa ja pelastettavaa, kun joissakin rakennuskohteissa läpivientirei`istä kerrotaan löytyneen tilkettä kintaista kumisaappaisiin.
Vahinko on usein monen epäonnisen sattuman tulosta. Grenfell Tower Lontoossa 14. kesäkuuta 2017, tornitalon tulipalossa liki 80 kuollutta. Tutkimusten mukaan palo sai alkunsa neljännen kerroksen asunnon jääkaappipakastimen sähköviasta. Katastrofin palosta teki tulen leviäminen pvc-ikkunakarmin kautta ulkoseinän päällystelevyjen ja lämpöeristeiden väliin. Juuri hiljattain uusittujen päällystelevyjen sisällä oli syttymisherkkään muovia.
Kyse oli polyuretaanin kaltaisesta aineesta. Helsingin Sanomien haastattelussa (2/10, 2011) OTKESin Nurmi totesi Turun sairaalapalon uutisoinnin yhteydessä: ”Hulluimmat (palokatkot), mitä olen nähnyt, oli tiivistetty polyuretaanilla, joka on käytännössä palo-ominaisuuksiltaan bensiinin veroista. Se näyttää hyvältä, mutta palon sattuessa kiihdyttää tulipaloa, eikä estä sen läpimenoa.” Niinpä – polyuretaaniongelmaan olen törmännyt monesti itsekin.
Kuluvan vuoden heinäkuussa tuli teki tuhojaan Jyväskylän senioritalossa. Kynttilästä alkanut palo levisi poikkeuksellisesti alkuperäisestä palopaikasta niin alaspäin kuin sivuillekin. OTKES tutkii asiaa, puolen vuoden kuluttua tiedämme uhkaavasta palosta enemmän.
Janne Rahunen
Kirjoittaja on palokatkojen ammattilainen, joka muistuttaa, että palo-osastointi ja palokatkojen toimivuus ovat ratkaisevan tärkeitä rakennuksen paloturvallisuudessa koko rakennuksen elinkaaren ajan.