Murupolku-navigointi

Ajankohtaista

Kata Safety Oy on varautumisen asiantuntija

Juttu on alunperin julkaistu Keski-Suomen Yritysmaailma -lehdessä.

Kata Safety Oy on väestönsuojelun sekä säteily- ja paloturvallisuusalan pohjoiskarjalainen asiantuntijayritys. Varautumisen palvelukokonaisuuteen kuuluvat palokatkot, väestönsuojat sekä säteilymittaus. Kata Safety tarkastaa, huoltaa, modernisoi ja kouluttaa. Yritys myös valmistaa KATA-säteilymittareita.

– Olemme molemmat sopimuspalokuntalaisia. Auttamisen halu sai aikoinaan hakeutumaan palokuntalaiseksi, ja sama kutsumus kuvaa hyvin Kata Safetyn toimintaa, luonnehtivat yrittäjäveljekset Janne ja Joni Rahunen.

Kata Safetyn yrittäjät Janne, Elina ja Joni Rahunen

Palokatkojen järkevällä suunnittelulla ei tule turhia kustannuksia

Kata Safety palvelee kiinteistöjen omistajia, kiinteistö- ja rakennusalan ammattilaisia sekä teollisuutta. Palokatkoja yritys tarjoaa asuin- ja liikekiinteistöjen uudis- ja korjausrakentamiseen sekä teollisuuden kohteisiin. 

Uudisrakentamisessa ammattilaisen tekemä palokatkosuunnittelu auttaa saavuttamaan kustannussäästöjä, kun kaikki yksityiskohdat hoidetaan kerralla kuntoon ilman jälkikäteen tehtäviä korjauksia. Samalla tulevat säädösten vaatimukset varmasti huomioitua.

– Kata Safety tarjoaa palokatkosuunnitteluun osaavan ja kokeneen yhteystyökumppanin palvelut. Omat koulutetut asentajamme hoitavat työn aikataulussa viranomaismääräykset huomioiden. Paloturvallisuuden rakentaminen edellyttää suunnitelmallisuutta, huolellisuutta sekä sujuvaa kommunikaatiota rakennustyömailla, kertoo Janne Rahunen.

– Teemme tiivistä yhteistyötä palokatkotuotteiden maahantuojan kanssa. Asentajillamme on viimeisin tieto tuotteiden ominaisuuksista.

Joni Rahunen muistuttaa, että olemassa olevissa kiinteistöissä olisi hyvä havainnoida palokatkojen kuntoa vuosittain. 

– Jos palokatkoissa huomataan jotakin arveluttavaa, on syytä ottaa yhteyttä ammattilaiseen, joka kartoittaa koko tilanteen.

– Jos lähdetään heti korjaamaan yhtä kohtaa, käy usein niin, että työn edetessä paljastuu aina vain uutta korjattavaa. Asiantuntijan tekemä perusteellinen tarkastus tuottaa kokonaiskäsityksen, jonka perusteella korjaukset voidaan suunnitella ja budjetoida, Joni Rahunen huomauttaa.

Väestönsuoja kuntoon siinä missä muukin kiinteistö

Väestönsuojan laitteiden toimintakunnon varmistamiseksi laitteisto on huollettava vuosittain ja tarkastettava 10 vuoden välein. Vastuu väestönsuojista on kiinteistön omistajalla, sen sijaan taito ja kokemus hoitaa väestönsuojien tarkastukset, tiiveyskokeet ja huoltotyöt on Kata Safety Oy:llä.

Jotta väestönsuojan käyttöönotto lakisääteisesti 72 tunnissa onnistuisi, tulisi suojan tiivisteet ja tekniikka huoltaa vuosittain. Tarkastus ja tiiveyskoe on tehtävä 10 vuoden välein.

Väestönsuojasta huolehtiminen on osa tavanomaista kiinteistön kunnon ylläpitoa. Kata Safetyn kanssa voi tehdä sopimuksen väestönsuojien ylläpitopalvelusta.

Joni Rahusen mukaan avainroolissa ovat taloyhtiöiden hallitukset ja asioiden esittelijöinä isännöitsijät.

– Vuosihuollon hinta on yleensä vain muutamia satasia, mikäli suoja muutoin on ajan tasalla. Edullisilla huolloilla voi välttää keräämästä väestönsuojan korjausvelkaa, joka helposti kasvaa isoksi ja kalliiksi remontiksi.

Asiakkaalle helppo ratkaisu

Kata Safetyn tekemään väestönsuojan tarkastukseen ja tiiveyskokeeseen sisältyy yleensä huolto. Kata Safetyn huoltoautoista löytyvät kattavasti varaosat ja varusteet.

– Pyrimme siihen, että kaikki hoidetaan yhdellä käynnillä, ja asiakkaan väestönsuoja saa lopuksi puhtaat paperit. Harvoin suoja menee huoltamatta tarkastuksesta läpi, eikä olisi kustannustehokasta käydä ensin tekemässä vikalista, toisella käynnillä huoltotyöt ja kolmannella kerralla tarkastus, kuvailee Janne Rahunen.

Katan huoltotarra väestönsuojapuhaltimen kyljessä

Säästöä GSM-antennilla

Väestönsuojan lakisääteiseen varustukseen kuuluu puhelinyhteys. Perinteisesti se on tarkoittanut lankaliittymää, mutta nykysäädösten se mukaan voidaan korvata matkaviestimen käytön mahdollistavalla teknisellä ratkaisulla, eli käytännössä GSM-verkon sisäpeiton passiiviantennilla, joka välittää GSM-verkon sisätiloihin.

– Lankaliittymä voi maksaa joka vuosi jopa 1 500 €. Sen sijaan GSM-sisäpeittoantennista ei koidu kuluja sen jälkeen kun se on asennettu. Investointi maksaa itsensä takaisin noin vuodessa, Joni Rahunen vinkkaa.

Pohjoiskarjalaista osaamista

Säteilyturvallisuuden saralle Kata Safety tarjoaa laitteita, mittaamisen koulutusta ja asiantuntijapalveluita. KATA-säteilymittareita on valmistettu Pohjois-Karjalassa jo 1980-luvulta lähtien.

– Säteilymittareita toimitamme ja huollamme teollisuudelle, terveydenhuoltoon, kouluille ja tutkimuslaitoksille, Joni Rahunen kertoo.

– Kotimainen säteilymittareiden valmistus on huoltovarmuuskysymys. Lähiaikoina ryhdymme käyttämään myös Pohjois-Karjalassa valmistettuja muovikomponentteja.

Lisää digitalisuutta ja palvelutuotteita

Säteilymittareissa Kata Safetyllä on päättymässä kolmen vuoden tuotekehitysprojekti, jossa digitalisaation hyödyntäminen on ollut käytettävyyden ytimessä.

– Projektin tuloksena markkinoille on saatu jo joitakin putkahduksia, ja lisää on vielä tulossa. Digitalisaation myötä siirrymme laitetoimittajasta enemmän järjestelmätoimittajaksi. Fyysisten laitteiden rinnalle tarjoamme jatkossa nykyistä vahvemmin myös palvelutuotteita ja asiantuntijuutta paitsi säteilymittauksessa, myös väestönsuoja- ja palokatkoasioissa, Janne Rahunen kertoo.

– Esimerkiksi väestönsuojiin liittyviä koulutuksia olemme järjestäneet jo muutamien vuosien ajan, ja niitä on tarkoitus lisätä ja monipuolistaa. 

Asiakas on ykkönen

Kata Safety Oy:n palvelut ovat asiakkaan kannalta hyvin vaivattomia ja mutkattomasti tavoitettavissa.

– Tarkoituksemme ei ole myydä myymisen vuoksi, vaan istua asiakkaan kanssa samalla puolella pöytää ja löytää ratkaisuja asiakkaan tarpeisiin ja ongelmiin, Janne Rahunen toteaa.

– Vahvuutemme on, että katsomme asiakkaan etua aidosti. Pystymme reilusti toteamaan senkin, jos ratkaisuistamme ei ole asiakkaalle sillä hetkellä hyötyä. Olemme ottaneet asiakkaat mukaan myös tuotekehitykseen, täydentää Joni Rahunen.

Tieto hälventää pelkoja

Varautumisen syynä ovat aina uhkat, mutta Kata Safety ei halua lietsoa pelkoa tai tehdä bisnestä ihmisten hädällä.

– Uhkakuvien maalailun sijaan haluamme kertoa faktoja. Mitä enemmän kansalaisilla on oikeaa tietoa, sitä enemmän on ymmärrystä ja sitä vähemmän pelkoa, Janne ja Joni Rahunen korostavat. 

– Avoimuus on meillä vahva arvo, jonka uudetkin työntekijät ovat hyvin sisäistäneet. Olemme onnistuneet rekrytoimaan mainioita tyyppejä riveihimme.

Uudet tilat valmistuvat Joensuuhun tänä vuonna

Kata Safetyllä on toimipisteet Liperissä ja Jyväskylässä. Yritys palvelee asiakkaitaan pääasiassa Pohjois-Karjalassa ja Keski-Suomessa. Jonkin verran asiakkaita on myös Tampereen seudulla sekä Etelä-Savossa ja Etelä-Karjalassa.

Kata Safetyn nykyiset tilat Ylämyllyllä ovat jääneet auttamatta pieniksi. Rakenteilla onkin kokonaan uusi toimitila Joensuun Papinkankaan yritysalueelle. Kaupungin vuokratontille nousee 350 neliön rakennus, johon sijoittuvat nykyaikaiset säteilynkäyttö- ja tuotekehitystilat sekä modernit toimisto- ja logistiikkatilat.

Luontevasti kasvava yritys

Nykyinen Kata Safety Oy syntyi vuosina 2018–2019, kun perinteikkään Kata-Electronicsin ja Janne Rahusen v. 2016 perustaman Suomen Turvaympyrä Oy:n polut yhtyivät.

– Pelastuslaitoksen sopimuspalomiehenä kävin eräänä talvena kävin yksikön johtajan kurssia, jossa käsiteltiin mm. paloteknistä rakentamista. Siinä tuli ahaa-elämys kiinteistöjen palokatkojen ammattitaitoisen toteuttamisen tarpeesta, ja perustin oman yrityksen. Hyvin pian palokatkojen rinnalle tulivat väestönsuoja-asiat, Kata Safety Oy:n toimitusjohtaja Janne Rahunen muistelee.

– Kata-Electronicsin yrittäjät olivat siirtymässä eläkkeelle, ja heräsi ajatus liiketoiminnan siirtämisestä meille. Näin kävikin keväällä 2018, ja seuraavana vuonna päätimme yhdistää kaiken toiminnan Kata Safety -brändin alle. Joni tuli osakkaaksi v. 2020 ja ryhtyi vetämään Jyväskylän toimipistettä.

kata.fi

joni.rahunen@kata.fi

040 764 9560