Murupolku-navigointi

Palokatkot

Poissa silmistä, poissa mielestä

Alas lasketun katon sisältä löytyy reippaan kokoinen avonainen läpivienti. ”Eihän niistä läpivienneistä ikinä savutiiviitä saa – silläpä ihan sama, vaikka palo-osastoivassa seinässä olisi nyrkin kokoinen reikä.” ”Menihän tuo rakennusvalvonnasta läpi, sehän riittää.”

Ei riitä. Maankäyttö- ja rakennuslaki sekä pelastuslaki velvoittavat huolehtimaan kiinteistöjen paloturvallisuudesta. Ensisijainen vastuu on kiinteistön omistajalla ja kiinteistössä toimintaa harjoittavalla taholla. Rakennuskohteen suunnittelijalla on vastuu suunnitelmien sisällöstä ja oikeellisuudesta. Rakennustyömaan vastaavalla työnjohtajalla on vastuu siitä, että työmaalla asiat tulevat tehdyiksi suunnitelmien mukaisesti ja oikein.

Rakennus jaetaan palo-osastoihin palon ja savun leviämisen rajoittamiseksi, poistumisen turvaamiseksi, pelastus- ja sammutustoimien helpottamiseksi sekä omaisuusvahinkojen rajoittamiseksi. Kun rakennus on tulessa, onnettomuus on jo tapahtunut. Siinä vaiheessa yritetään vimmaisesti minimoida vahinkoja.

Palo-osastointi on yhtä varma kuin sen heikoin lenkki. Näitä heikoimpia lenkkejä ovat eritoten osastoivien rakennusosien seinien ja välipohjien läpiviennit, vesi- ja viemäriputket, ilmanvaihtokanavat ja sähköjohdot. Tarvitaan palokatkoja, joilla läpiviennit tiivistetään rakennusosan palo-osastointia vastaavalla tavalla.

”Erityisen haasteellinen tilanne on vanhoissa kohteissa sekä teollisuus- ja liikekiinteistöissä”

Mitä huolellisemmin rakenteet on toteutettu, sitä todennäköisemmin tilannetta pystytään tulipalon aikana ohjaamaan parempaan suuntaan. On takuuvarmasti merkitystä sillä, onko osastoivassa paloseinässä nyrkin kokoinen tiivistämätön reikä vai ei. Yksinomaan jo savu leviää osastoivassa rakennusosassa olevan aukon kautta helposti toiseen palo-osastoon tai tilaan. Savu sisältää myrkyllisiä kaasuja, kuten häkää. Tulipalossa menehtyneistä suurin osa kuolee savukaasuun.

Siellä ne läpiviennit ovat – uusissa ja vanhoissa kohteissa. Erityisen haasteellinen tilanne on vanhoissa kohteissa sekä teollisuus- ja liikekiinteistöissä. Rakennuksissa tehdään niiden elinkaaren aikana lukuisia muutostöitä ja niiden myötä myös läpivientejä. Aina kun rakenteisiin kosketaan, kannattaa kunnostaa myös vanhempia läpivientejä. Vanhoja palokatkoja ei aina välttämättä tarvitse purkaa kokonaan pois, mutta niiden tiivistäminen kannattaa.

”Palokatko ei ole mikään yksittäinen tuote tai yleispätevä rautalankamalli, jonka kuka tahansa osaa asentaa oikein”

Rakennustyömailla aikataulupaineet puristavat ja kustannusten kurissapitovaade nostaa pulssia.  Kiireessä palotekniset asiat eivät ole mielenpäällä ensimmäisinä. Vastuita ja parasta mahdollista lopputulosta ajatellen fiksuin olisi teetättää palokatkosuunnitelma asiantuntijalla ja palokatkojen asennustyöt ammattilaisella. Osaamista nimittäin vaadintaan: palokatko ei ole mikään yksittäinen tuote tai yleispätevä rautalankamalli, jonka kuka tahansa osaa asentaa oikein. Mikä tahansa palokatkomassa väärässä paikassa ja väärin asennettuna on riski.

”Mikä tahansa palokatkomassa väärässä paikassa ja väärin asennettuna on riski”

Sitten 1990-luvun puolivälin palokatkomateriaalit ja tekniikat ovat kehittyneet. Ja se kustannuspuoli. Läpiviennin tiivistäminen ei ole kallista. Tekemättä jättäminen on. Vuonna 2017 julkaistiin Savonia ammattikorkeakoulussa Mikael Minkkisen opinnäytetyö palo-osastonnin luotettavuudesta. Poimitaanpa yksi säväyttävä yksityiskohta ansiokkaasta työstä. Minkkinen laski 250 mm x 600 mm x 100 mm kokoisen aukon tiivistämisen materiaalihinnaksi noin 320 euroa. Suunnilleen sen kokoisesta aukosta tuli levisi Turun sairaalapalossa vuonna 2011.  Tulipalosta aiheutui yli 13 miljoonan euron vahingot. Eikä siinä vielä kaikkia – palon seurauksena Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille koitui yli neljän miljoonan euron tulonmenetykset siksi, että potilaiden sovittuja hoitoja jouduttiin tulipalon jälkeen perumaan.

Joni Rahunen

Kirjoittaja vinkkaa Kata Safetyn helposta ja huolettomasta palokatkopalvelusta. Kun vastuullasi on teollisuuslaitoksen kunnossapito ja turvallisuus, otapa yhteyttä!